Direktlänk till inlägg 30 november 2011
Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen sista dagarna, jag har haft lite dålig inspiration när det kommit till att skriva och då är det bättre att inte skriva alls tycker jag.
Det sista året har jag helt slutat köpa majonäs, bearnaise och hollandaise och börjat göra dem själv, jag tycker oftast att det finns en sur bismak i dessa och den slipper du om du gör det själv.
Det är märkligt att det skall ta så lång tid innan det går upp ett ljus ibland, det tar mig ett par minuter extra att göra allt från grunden men smakar så otroligt mycket bättre.
Så här ser majonäsen ut när den är färdigvispad.
Andreas majonäs
2 äggulor
4 dl solrosolja
1/2-1 msk vittvinsvinäger
1 msk fransk senap
0,5 tsk salt
2 krm peppar (gärna nymalen)
Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och hälla olja med den andra.
Helst ska alla ingredienser ha ungefär rumstemperatur eller vara kalla annars kan det skära sig.
Vispa ihop äggulor, salt, peppar och senap med en ballongvisp i en metallskål.
Tillsätt några droppar olja i en tunn stråle och vispa kraftigt, upprepa tills det börjar att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs då du kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar, om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten.
Smaka av med salt och peppar, du kan också pressa i vitlök eller hacka ned en röd chilipeppar för att få en annan smak på majonäsen.
Det går även bra att köra alltsammans i en mixer men jag föredrar att göra majonäsen för hand då jag slipper diska hela maskinen efteråt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 |
6 |
||||
7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 |
13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 |
|||
21 |
22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 |
|||
28 |
29 |
30 | |||||||
|