Direktlänk till inlägg 13 februari 2012
Fredag började med att en godvän kom på besök och stannade över natten vilket alltid är trevligt. Lördag så var det promenad och sedan när vi blivit ensamma lagade jag raggmunkar med stekt fläsk och hemgjorda rårörda lingon, Hanne och jag åt så vi bara låg och pustade på soffan efteråt. Raggmunkar är officiellt en av våra favoriträtter numera!
Söndag så var det dags att åka på loppis och titta efter skrivbord och även om vi inte hittade något så blev det lite småsaker inhandlade. Väl hemma bakade jag både kanelbullar och sockerkaka för det är alltid bra att ha hemma nu när vi bor på landet tänkte jag :)
Lagom klar med det projektet, för jag har inte bakat bullar på säkert 15 år, så var det dags att börja med middagen, kyckling med currysås och ris vilket är en annan favorit.
Tricket med en riktigt bra kyckling med currysås är att inte använda buljongtärningar utan skär en skalad morot i skivor, dela 2 gula lökar i klyftor och lägg det i en stor gryta (5 l.)tillsammans med 2-3 lagerblad, ca 10 korn vitpeppar och 2 tsk salt. Låt det koka upp och låt sjuda ett par minuter innan du lägger ned kycklingen i spadet.
Jag tinar oftast kycklingen innan och då kan du räkna med att den skall sjuda ca 1 timma, låg värme och lång tid gör att den blir fantastiskt mör och saftig.
När du skall göra currysåsen så har du sedan otroligt god buljong i grytan som du kokar kycklingen i.
Currysås
3 msk smör
3 msk mjöl
1-2 msk currypulver
1 krm salt
1 dl grädde
1 äggula
4-5 dl buljong från kyclingkoket
Smält smöret och häll ned curryn och blanda kraftigt med en visp i 1 minut.
Ta av grytan från plattan och tillsätt mjölet under omrörning med visp.
Börja spä med 2 dl buljong och rör tills det inte finns några klumpar kvar då du tillsätter resten av buljongen under omrörning.
Ställ tillbaka grytan på spisen och blanda äggula och grädde som du häller ned i såsen när den kokat upp igen, om du tycker att såsen är för tjock är det bara att spä med lite mer buljong.
Tänk på att ta bort skinnet från kycklingen och bena gärna ur den innan servering.
Serveras med fördel tillsammans med råris.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | 5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 |
|||
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 | 29 |
|||||||
|