Direktlänk till inlägg 28 februari 2012
Det har varit sjukt, japp sjukt i feber och förkylning hemma hos oss. Både jag och min fru har varit däckade i en vecka men när jag började må lite bättre i lördags ville jag skämma bort oss med må bra mat. Vi lyckades dessutom ta oss till den stora loppisen i Varberg på förmiddagen och fyndade ett hörnskåp och nytt köksbord vilket var något vi fått skjuta upp i över en vecka och det måste också belönas :)
Pasta som ligger och torkar.
Så till pastan jag lagade, den är otroligt god och mäktig vilket kan vara bra att tänka på.
Hemgjord pasta med Karl-Johan svamp
4 portioner
Hemgjord tagliatelle
2-3 ägg
4-5 dl durumvete
Lägg mjölet på arbetsbänken och gör ett hål i mitten där du knäcker ned äggen, börja jobba ihop mjöl och ägg till en fast deg, den skall vara väldigt smulig i början och verka omöjlig att få ihop men efter 10 minuter bör du fått en fast deg. Om degen känns för torr så kan du addera ett ägg till, det här beror på att storleken på ägg varierar rätt kraftigt. Jag har investerat i en enklare pastamaskin vilket gör nästa steg så mycket enklare, dela degen i 5 delar och kör dem genom valsarna så du får 5 långa plattor, jag kör alltid igenom plattorna flera gånger och viker dem inför varje omgång. När plattorna är klara kör du dem genom tagliatelle valsen och lägger den färdiga pastan på en torr handduk, strö över lite mjöl och låt ligga och vila i 1h.
Pastasås med Karl-Johan svamp
4 portioner
30g torkad Karl-Johan svamp som du förbereder enligt förpackningens instruktioner
400g tärnat sidfläsk
2 banancharlottenlökar
1 piri-piri
2 msk Noilly-Prat alt 1/2 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
Olivolja till stekning
Salt & färskmalen svartpeppar
Tärna sidfläsket och stek det på medelhög värme så det blir gyllenbrunt.
Finhacka charlottenlök och piri-piri, när fläsket börjar bli klart så häller du ned lök och piri-piri i stekpannan.
Låt lök och fläsk steka tillsammans ett par minuter och häll sedan ned vinet som du låter reducera till hälften.
Slå på grädden och låt sjuda på låg värme i 5 minuter.
Häll ned svampen och smaka av med salt och peppar, låt sedan såsen sjuda i ytterligare 10 minuter så den tjocknar.
Koka pastan aldente och servera i djupa tallrikar, avnjutes med ett gott italienskt rödvin. Njut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | 5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 |
|||
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 | 29 |
|||||||
|