Direktlänk till inlägg 28 februari 2012

Färsk pasta med Karl-Johan svamp!

Av Andreas - 28 februari 2012 06:05

Det har varit sjukt, japp sjukt i feber och förkylning hemma hos oss. Både jag och min fru har varit däckade i en vecka men när jag började må lite bättre i lördags ville jag skämma bort oss med må bra mat. Vi lyckades dessutom ta oss till den stora loppisen i Varberg på förmiddagen och fyndade ett hörnskåp och nytt köksbord vilket var något vi fått skjuta upp i över en vecka och det måste också belönas :)


 

Pasta som ligger och torkar.


Så till pastan jag lagade, den är otroligt god och mäktig vilket kan vara bra att tänka på.


Hemgjord pasta med Karl-Johan svamp

4 portioner



Hemgjord tagliatelle

2-3 ägg

4-5 dl durumvete


Lägg mjölet på arbetsbänken och gör ett hål i mitten där du knäcker ned äggen, börja jobba ihop mjöl och ägg till en fast deg, den skall vara väldigt smulig i början och verka omöjlig att få ihop men efter 10 minuter bör du fått en fast deg. Om degen känns för torr så kan du addera ett ägg till, det här beror på att storleken på ägg varierar rätt kraftigt. Jag har investerat i en enklare pastamaskin vilket gör nästa steg så mycket enklare, dela degen i 5 delar och kör dem genom valsarna så du får 5 långa plattor, jag kör alltid igenom plattorna flera gånger och viker dem inför varje omgång. När plattorna är klara kör du dem genom tagliatelle valsen och lägger den färdiga pastan på en torr handduk, strö över lite mjöl och låt ligga och vila i 1h.


Pastasås med Karl-Johan svamp

4 portioner

30g torkad Karl-Johan svamp som du förbereder enligt förpackningens instruktioner

400g tärnat sidfläsk

2 banancharlottenlökar

1 piri-piri

2 msk Noilly-Prat alt 1/2 dl vitt vin

4 dl vispgrädde

Olivolja till stekning

Salt & färskmalen svartpeppar


Tärna sidfläsket och stek det på medelhög värme så det blir gyllenbrunt.

Finhacka charlottenlök och piri-piri, när fläsket börjar bli klart så häller du ned lök och piri-piri i stekpannan.

Låt lök och fläsk steka tillsammans ett par minuter och häll sedan ned vinet som du låter reducera till hälften.

Slå på grädden och låt sjuda på låg värme i 5 minuter.

Häll ned svampen och smaka av med salt och peppar, låt sedan såsen sjuda i ytterligare 10 minuter så den tjocknar.


Koka pastan aldente och servera i djupa tallrikar, avnjutes med ett gott italienskt rödvin. Njut!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Andreas - 9 april 2012 15:21


Häromdagen så var jag min vana trogen inne på fiskexporten i Varberg och hittade torsk som var så billig att jag var tvungen att köpa ett kilo och göra fiskgratäng. Jag var tyvärr gräsänkling den dagen så en av mina goda vänner blev lycklig när jag r...

Av Andreas - 5 april 2012 10:25


Jag och min fru älskar sushi och så länge vi bodde i Malmö var det enkelt att smita ned till en av de tre sushirestaurangerna i närheten och köpa med sig hem. Nu bor vi ute på landet och har inte samma möjlighet så varför inte göra egen sushi tänkte ...

Av Andreas - 30 mars 2012 16:53


Vi har börjat handla potatis, lök och andra rotfrukter hos en bonde i närheten och senast vi var där hittade vi polkabetor som egentligen är rödbetor med annat utseende. Polkabetorna är jättegoda i sallad och det ser dessutom grymt snyggt ut.   ...

Av Andreas - 25 mars 2012 14:36

Vi har upptäckt glädjen med att försöka odla saker själva och har planterat massor av olika kryddväxter och örter, så fort det blir lite varmare ute skall även morötter, bönor och persillja ned i jorden. Vi skall även ta en tur och gräva upp jordärts...

Av Andreas - 20 februari 2012 22:25


  Otoligt goda raggmunkar blev det och jag fick till snitsen på att flippa dom med pannan dessutom, inga stekspadar här inte =D   Recept efterfrågas så här kommer det. 4 personer   8 medelstora potatisar 2 dl vetemjöl 5 dl mjölk 1 ...

Ovido - Quiz & Flashcards