Senaste inläggen

Av Andreas - 10 februari 2012 15:54

Jag blev otroligt sugen på paj igår så det blev paj till miggdag med en enkel sallad.


För att göra en bra pajdeg behövs inte så mycket.


125g rumsvarmt smör

3 dl vetemjöl

1,5 msk iskallt vatten


Börja med att ställa ugnen på 200 grader.

Blanda allt i en bunke och jobba ihop det till en smidig deg, lägg degen i en plastpåse och låt den vila 15 minuter i kylen innan du trycker ut den i pajformen.


Fyllning

200g rökt skinka

1 liten purjolök

2 dl riven ost

3 dl grädde

3 ägg

2 krm svartpeppar


Strimla skinkan och prujolöken, riv ost och lägg allt i botten på formen.

Blanda ihop ägg grädde och peppar ordentligt och häll det över fyllningen (inget salt då skinkan brukar ge tillräckligt med sälta).

Grädda i ugnen i ca 40 minuter.


När du tagit ut pajen ur ugnen testa med en sticka och om det inte fastnar äggstanning på den så är pajen klar, låt sedan pajen vila 5 minuter och servera tillsammans med en god grönsallad.

Av Andreas - 8 februari 2012 16:43

 

Vi hann inte med pasta med frikadeller igår så det blev thaisoppa! Tänkte uppdatera med något medans jag väntar på att pastavattnet kokar upp för IDAG blir det spagetti och frikdeller i tomatsås och massor av persilja, det kommer nog en bild på det imorgon ;)

Av Andreas - 7 februari 2012 16:01

Men det är inte det jag tänkte skriva om idag utan om en fantastiskt god kycklingfilé jag gjorde i söndags, jag tycker alltid att det är roligt att experimentera med smaker och ingredienser vilket brukar bli både gott och spännande.

I söndags inventerade jag kylskåpet och hittade en lufttorkad kraftigt rökt tysk skinka, kycklingfiléer och tänkte att det kan bli en bra kombination, och när jag adderade några salviablad och ost att stoppa i mina kycklingar så var jag säker på att det här skulle bli kanon.


Filéerna blev precis så saftiga och goda som jag vill ha dem och till det serverade jag ett enkelt grönsaksris (se tidigare inlägg).


Vad behöver du för den här goda rätten då?


4 portioner


4 kycklingfiléer

2 skivor kraftigt rökt lufttorkad skinka

12 blad av färsk salvia

ca 200g mild ost

salt & peppar


Skär en ficka i filén, se till att öpningen inte blir så stor utan skär inuti filen så stannar vätskan kvar i filén.

Fyll varje filé med en halv skiva skinka, ost som du skurit i tunna stavar och salviabladen.

Blanda ihop 1 msk soja och 1 msk olja att pensla filéerna med.

Lägg dem i en form där de precis får plats och pensla dem med olja/soja blandning in i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter, om du vill få lite mer yta kan du höja ugnen till 225 grader när det gått 35 minuter. Kycklingen är klar när det kommer helt klar vätska ur dem.


Skyn som du får kvar i formen kan du hälla ned i riset så får du ett ännu godare ris.


TYvärr inga bilder idag men det blir det säkert nästa gång!

Av Andreas - 5 februari 2012 12:48

Middagen blev underbart lyckad och faktiskt väldigt ekonomisk också vilket alltid är trevligt, det blev kycklinglår (den övre delen) som jag marinerade i min favorit marinad som jag har skrivit om tidigare men för säkerhets skull så får ni den igen.


1 dl soja

1 dl matolja

1 dl hönsbuljong

1 dl rödvin

1 tsk malen ingefära

1 tsk krossad oregano

3 pressade vitlöksklyftor


Blanda ihop ingredienserna och lägg kycklingdelarna i en stor plastpåse, slå på marinaden och låt stå i minst 2 timmar, vänd gärna på påsen ett par gånger under tiden som kycklingen marineras.

Lägg kycklingdelarna i en stor ugnsfast form och slå över marinaden, tillaga i ugn på 200 grader i ca 30 minuter.


När kycklingen är klar slår du över det som är kvar av marinaden i en kastrull och blandar den med 2 dl grädde, vispa med en ballongvisp för att få ett härligt skum och servera med ris.


 

Av Andreas - 4 februari 2012 18:10

Igår så körde vi lite vardagslyx och det är så enkelt att göra, jag gjorde hemgjorda pommes som enklast friteras i en wok om du inte har en fritös.


Häll ca 5 dl raps/matolja i woken och värm i ca 10 minuter, testa att fritera en potatisstav först så du vet att oljan är ordenligt varm. I ett tidigare inlägg skrev jag om hur man gör och jag dubbelfriterar alltid mina pommes i 3+3 minuter för att få dem riktigt krispiga på utsidan och härligt mjöliga på insidan.


 

Härligt bubblande i woken när pommesen blir friterade!


Till det här stekte jag ett par skivor fläskkarré,jag föredrar det framför fläskkottler som lätt blir lite torrare, och serverade med ett hett vitlökssmör.


Smöret är enkelt att göra,

50 g smör

1 stor vitlöksklyfta

1 piri-piri

salt & peppar


Tärna smöret i en skål och låt det stå framme i rumstemperatur i 15-20 minuter så det mjuknar något.

Pressa ned vitlök och piri-piri (ja även piri-pirin skall pressas i vitlökspressen) i smöret, salta och peppra och blanda ihop allt ordentligt med en gaffel.


 


Nej nu måste jag laga middag till mig och min fru så jag får mer att fota och skriva om ;)


/Andreas

Av Andreas - 2 februari 2012 09:46

Det har varit flytt tider hos familjen Täckholm och jul, nyårsfirande och alla andra måsten så jag har helt försummat att uppdatera i bloggen dom senaste två månaderna, nää nu skall jag ta mig i kragen och börja posta nya recept från vårt hyrda hus på landet.


Ny kamera är köpt och jag kan förhoppningsvis börja ta lite bättre bilder också, vi hörs snart!

Av Andreas - 30 november 2011 13:10

Jag har varit dålig på att uppdatera bloggen sista dagarna, jag har haft lite dålig inspiration när det kommit till att skriva och då är det bättre att inte skriva alls tycker jag.


Det sista året har jag helt slutat köpa majonäs, bearnaise och hollandaise och börjat göra dem själv, jag tycker oftast att det finns en sur bismak i dessa och den slipper du om du gör det själv.

Det är märkligt att det skall ta så lång tid innan det går upp ett ljus ibland, det tar mig ett par minuter extra att göra allt från grunden men smakar så otroligt mycket bättre.


 

Så här ser majonäsen ut när den är färdigvispad.


Andreas majonäs

2 äggulor

4 dl solrosolja

1/2-1 msk vittvinsvinäger

1 msk fransk senap

0,5 tsk salt

2 krm peppar (gärna nymalen)


Ställ skålen på en blöt wettex så står den stadigt och du kan vispa med en hand och hälla olja med den andra.

Helst ska alla ingredienser ha ungefär rumstemperatur eller vara kalla annars kan det skära sig.

Vispa ihop äggulor, salt, peppar och senap med en ballongvisp i en metallskål.

Tillsätt några droppar olja i en tunn stråle och vispa kraftigt, upprepa tills det börjar att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs då du kan du hälla i oljan lite fortare under tiden att du vispar, om den blir för tjock kan man späda med några droppar vatten.

Smaka av med salt och peppar, du kan också pressa i vitlök eller hacka ned en röd chilipeppar för att få en annan smak på majonäsen.


Det går även bra att köra alltsammans i en mixer men jag föredrar att göra majonäsen för hand då jag slipper diska hela maskinen efteråt.

Av Andreas - 26 november 2011 12:58

 


Fyra smörgåsar på nybakat surdegsbröd, salami & bri med rödlök och paprika, ost och skagenröra, ribbfläsk med gurka och oxtunga med paprika samt en stor kaffe och ett rejält glas morotsjuice blev det efter min shoppingtur.

Ovido - Quiz & Flashcards