Senaste inläggen

Av Andreas - 4 november 2011 10:29


Oftast när det ska lagas pasta hemma hos oss blir det någon form av sås med stekfläsk i olika varianter men igår blev det en pasta med jätteräkor istället, jag borde verkligen göra det oftare för det är så otroligt gott!


 


Pastasås med jätteräkor

4 personer


200 g frysta förkokta jätteräkor

4 dl grädde (det går bra med matlagningsgrädde)

1/2 Röd chili

2 charlottenlökar

2 kryddmått cayenpeppar

smör till stekning

salt och peppar


Tina jätteräkorna på ett fat, om du inte vill ha kvar skalbiten så ta bort den när räkorna tinat.

Skala och hacka charlottenlökarna.

Dela chilifrukten och ta bort alla kärnor och finhacka sedan chilin.

Hetta upp ca 1 msk smör i stekpannan och stek lök och chili tills löken börjat mjukna.

Blanda ned grädde och cayenpeppr och låt såsen sjuda ett par minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Precis innan servering lägger du i räkorna, för att räkorna inte skall bli sega så bör dom bara koka med ca 1 minut.


Servera med bandspagetti och en fräsh grönsallad med lite rostade pinjenötter.


Njut!

Fisk · Pasta
Av Andreas - 3 november 2011 13:07

Har du tänkt på vad mycket det går att göra med potatis?

En av mina favoriter är råstekt potatis med färska örter som serveras med en köttbit, sås eller hemgjort vitlökssmör.


Allt som behövs för att lyckas är smör, potatis (jag föredrar en fast sort) och färska örter, timjan eller rosmarin tycker jag smakar bäst. Skiva potatisen och stek den med en rejäl klick smör, salta/peppra efter egen smak och blanda ner en rejäl näve färsk timjan.


Stek en bit entrecote eller varför inte fläskkarré, servera med en enkel skysås eller vitlökssmör samt en grönsallad.


MUMS!


 

Av Andreas - 1 november 2011 15:10

Idag är det vardag och jag brukar inte ha så mycket energi till att stå i köket länge och då föredrar jag enklare rätter som inte tar så lång tid att göra. Kasslerlåda är något som återkommer ofta hemma hos oss för att det går fort och är väldigt gott, bonusen är att det oftast blir ett par matlådor för oss.


Kasslerlåda, serveras med råris


ca 800g kassler

4 dl creme fraise

2 msk fransk senap

1 liten purjolök

peppar


Ta fram en stor ungsfast form med höga kanter och ställ ugnen på 200 grader

Skär kasslern i halvcentimeter tjocka skivor.

Skälj purjolöken noga så det inte är kvar sand och jord på den och strimla den, ta gärna med den gröna delen då det sitter mycket smak där.

Varva kasslerskivor med purjolök i formen.

Blanda creme fraise, fransk senap och smaka av med peppar och slå över blandningen på kasslern.

Ställ in formen i ugnen och när den börjar få en fin gyllene färg på ytan är den klar, ca 20 minuter.

Under tiden som kasslerlådan blir klar så kokar du riset.


Servera gärna rätten med en grönsallad.


Vi hörs snart igen!

Av Andreas - 30 oktober 2011 20:59

Jag har varit hos våra älskade vänner Agnes och Fredrik i helgen, det innebär att vi också får umgås med massor av våra andra vänner i Varberg. Fredag var det barnkalas och lagom när vi anländer (lite lagom försenade) så är det dags för hemgjorda hamburgare. Både jag och Hanne ångrade stoppet på McDonald's på vägen upp då vi var rätt mätta redan. Ja McDonald's, snabbmat, du vet vad du får, smakar typ likadant alltid men ingen kulinarisk upplevese utan bara något att bli mätt på för en stund, tur att vi fick "riktiga" hamburgare när vi kom fram då.


Lördag så var det pannrumsinvigning hos Anna och Tobbe och det bjöds på soppa vilket passade fantastiskt bra i höstvädret. Massor av rotfrukter, buljong och köttfärs i en härlig blandning med kryddor.

Tänk att det är så enkelt att göra god mat och jag har inte behövt laga något alls i helgen utan bara kunnat njuta av andras kokkonst även om jag råkade säga att jag lagar middag till nyår i ett svagt ögonblick så jag får nog laga mat till oss alla så det räcker och blir över där :)


Imorgon är jag på gång med nya mattips och ideér!

Ha det underbart tills dess!

Av Andreas - 28 oktober 2011 10:51

Jag kommer att resa bort i helgen och tänkte ge er lite inspiration innan jag åker upp till Varberg och går på barnkalas och röjer pannrum.


För ett tag sedan började jag göra egna pommes och snacka om att det blev succé, svärfar som kommer på middag varannan söndag åt dubbla portioner och han som inte ens tycker pommes är gott :)


Ruccola toppad entrecote med hemgjorda pommes frites

4 personer


Pommesen skall friteras två gånger för att få en riktigt krispig yta och mjölig mitt.


800g entrecote med mycket fint insprängt fett (4 skivor á ca 200g)


12 stora potatisar

Frityrolja eller annan olja som tål hög värme

1-2 nypor flingsalt

Smör till stekning

Salt och peppar


Ruccolaröra

100g ruccola

En knippe rädisor

1 vitlökklyfta

½ citron

2 msk olivolja


Skala potatisen och skär den därefter i ca 2x2 cm breda strimlor.

Hetta upp oljan i fritösen eller om du inte har en fritös, hetta upp olja i en wokpanna av gjutjärn.

Ta bort blad och stjälk från rädisorna och lägg det åt sidan, skölj rädisorna noggrant.

Fritera potatisen i 3 minuter och lägg dem i en skål med lite papper i botten som kan suga upp överflödigt fett. Så här långt kan du förbereda pommes frites innan servering.

Skölj ruccola och blad från rädisorna och lägg i en mortel, slå på olja, pressa ned saften från citronen samt pressa i vitlöksklyftan. Krossa till en massa och smaka av med salt och peppar.

Koka upp vatten i en gryta och lägg i rädisorna, låt dem koka 1 min och ta sedan upp dem och lägg i en skål.

Värm upp oljan för fritering igen och fritera potatisen 3 minuter och lägg sedan i en skål och strö över flingsalt efter smak.

Hetta upp fett i en panna och stek köttskivorna i ca 2 min på varje sida lägg upp på varma tallrikar lägg en rejäl klick av ruccola röran på varje köttbit och lägg sedan upp några rädisor och pommes på tallriken.

Av Andreas - 27 oktober 2011 19:40

Svensk husmanskost blir nästan inte bättre än så här, raggmunkar med stekt fläsk och rårörda lingon!

Riven potatis stekt i ett varmt järn och sedan sockra lingonen så du får fram syran i lingonen utan att det blir för sött och toppa med 2-3 skivor stekt fläsk, jag kan äta det här tills jag blir hungrig igen.


Det underbara är att det är enkelt att göra raggmunkar, jag kommer inte skriva något recept men sök på raggmunkar på recept.nu så hittar du Per Morbergs recept på raggmunkar och lingon vilket är i princip samma som jag använder.

 


     

Av Andreas - 27 oktober 2011 09:36

Ibland blir jag frustrerad när jag pratar med andra om mat, ofta så berättar dom om hur dom köper halvfärdiga produkter och sen klagar dom på att det inte smakar bra. God mat tar tid och kräver kärlek till råvarorna och passion för det du äter. Självklart så händer det att det jag lagar inte blir riktigt som jag tänkt mig men det är en del i att hitta nya smakkombinationer och härliga rätter.


Jag fick ett recept på en marinad av min mormor för många år sedan som jag använder hela eller delar av till kyckling, bara fantasin begränsar!


Min mormors marinad


2 dl rödvin (använd gärna samma vin som ni skall dricka till maten)

¾ dl neutral matolja tex. majsolja

¾ dl soja

¾ dl hönsbuljong

1 tsk ingefära

1 tsk smulad oregano

3 skalade vitlökar

1 tsk svartpeppar

1 tsk socker


Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en skål, tänk på att vitlöken skall pressas ned i marinaden. Lägg kycklingklubborna i en stor påse och slå på marinaden och pressa ur så mycket luft som möjligt, låt klubborna stå och dra i marinaden i minst 1 timme, gärna längre.


Jag brukar ofta göra ett grönsaksris och en sås på skyn från kycklingklubborna att servera till rätten.


Grönsaksriset


Råris

1 dl hackad paprika

1 dl hackad squash

1 dl hackade skogschampinjoner

½ dl hackad rödlök

1-2 msk olivolja

1 msk kalvfond

½ dl hönsbuljong


Förbered grönsakerna till riset, finhacka paprika, squash, skogschampinjoner och rödlök och lägg allt i en skål.

Koka ris för 4 personer utifrån instruktionerna på paketet.

När riset är färdig kokat slår du på hönsbuljongen och lägger alla grönsaker ovanpå riset, låt det stå så med locket på i 5 minuter för att låta grönsakerna mjukna något. Häll olja och kalvfond i grytan och rör om ordentligt, smaka av med salt och peppar.


När du tagit ut kycklingen ur ugnen så häller du över resterande marinad i en gryta och slår på 1 dl grädde, värm upp och låt såsen sjuda på låg värme.

Blanda 1 matsked grädde med äggulan, blanda det med såsen och låt sjuda någon minut till så såsen tjocknar.


Lägg upp klubborna på tallrikar tillsammans med ris och lite sås.

Njut av middagen tillsammans med en flaska rött vin tex.  Tommasi Appasimento, 89kr på systembolaget.

Av Andreas - 25 oktober 2011 14:54

Den här rätten lärde jag mig när jag satt och tittade på tv en sen natt innan vi skulle flyga ned till Spanien och det slutade med att vi åt den säkert 5 av 10 dagar och det är numera en av min frus absoluta favorit rätter.


Fuengirola pasta

4 personer


500g bogfläsk i bit, försök ta en bit med mycket kött och lite fettrand

2 burkar hela tomater, helst av märket Mutti

2 normalstora gula lökar

1 vitlöksklyfta

Spagetti

Olivolja

Grovmalen svartpeppar

Salt


Börja koka upp pastavattnet för 4 portioner enligt instruktionerna på paketet.

Hetta upp ett en matsked olivolja i en stekpanna.

Skär bort broskbitarna och tärna fläsket i små kuber som du lägger i en skål

Hacka löken, det får gärna vara lite större bitar och lägg löken i en skål

Hetta upp ca en matsked olivolja i pannan och bryn sedan fläsket, när det fått en gyllen färg lägger du i löken och låter den steka med tills den börjar mjukna något.

Ta upp tomaterna ur burken och slit sönder dem i stora bitar som du lägger i pannan tillsammans med spadet från 1 av burkarna.

Peppra och salta samt slå på en mastsked olivolja till.


Häll av spagettin när den är al dente och slå över tomatsåsen, blanda ordentligt och serveras direkt på tallrik eller i en stor skål.

Ovido - Quiz & Flashcards