Senaste inläggen

Av Andreas - 15 november 2011 18:00

Jag var ute på ett kundbesök idag och fick nog smaka på världens godaste olivolja, om ni har vägarna förbi Di Penco i Malmö så fråga dem om deras olivolja som Giovanni själv importerar, jag lovar att det gick inte att sluta äta nybakat bröd med den fantastiska oljan och när Giovanni dessutom plockade fram sin pesto gjorde det inte saken sämre.

Det var inte olivolja och pesto jag skulle skriva om idag men jag ville dela med mig av den här smakupplevelsen då den är så enkel. Bröd, olivolja och pesto som smakar himmelskt i munnen.


Dagen började med rimfrost på taket mittemot mitt fönster i arbetsrummet, det var kallt att gå ut på ett sånt där sätt som det bara blir vid kusten, jag hade lyckligtvis på mig varma vinterjackan. När du känner dig lite frusen så är den här grytan perfekt att laga dessutom är den väldigt enkel.


Provence Gryta

4 personer

Perfekt gryta när det börjar bli lite ruggigt ute och du vill ha något värmande istället för soppa.


1 liten squash ca 300g

2 gula lökar

1 grön paprika

1 röd paprika

400g nötfärs

2 msk olja

1 burk hela tomater

1 dl köttbuljong

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 tsk oregano


Dela och skär squashen i ca 2 cm tjocka skivor.

Skala och skär löken i klyftor.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar

Bryn färsen i olja, smula inte sönder den för mycket det skall vara klumpar av köttfärs i grytan.

Lägg i grönsakerna och låt dem bryna med tills de fått lite färg.

Tillsätt tomaterna med sitt spad samt buljongen.

Smaksätt med vitlök, salt, peppar och oregano.

Låt grytan sjuda på svag värme i 5-10 minuter och servera i stora skålar med ett gott bröd till tex. vitlöksbaguetter eller nybakad ciabatta.


Värmande hälsningar

Andreas =)

Av Andreas - 14 november 2011 14:18

Det här börjar bli riktigt roligt och jag inser att mobilkameran inte är optimal för att ta bra matbilder så det är nog dax att fundera på en ordentlig kamera. Vår gamla blev stulen i våras och fram till nu har vi klarat oss bra utan men maten tar över och jag ska ut och leta efter en ny i veckan!


Vad vill du läsa om för mat här? Lämna ett meddelande till mig så kanske jag lägger upp recept på just din favoritmat!


/Andreas

Av Andreas - 14 november 2011 09:08

Igår var det ålagille hos svärfar och det innebär att du äter ål i alla dess former tills det sprutar genom öronen på dig.

Ålsoppa, inkokt, aladob, rökt och stekt är traditionella rätter som serveras med äggröra och stuvad potatis. Självklart hör öl och ett par snapsar till och utan snapsen tror jag inte det går att äta så mycket ål.

Jag gillar ål men det brukar räcka med en ålorgie om året för mig, förutom några bitar på julbordet såklart.


Idag ska vi äta lite nyttigare och framförallt inte så fettrik mat det blir köttfärspaj med sallad som tillbehör!


Köttfärspaj

4 personer


400g köttfärs

2 gula lökar

1-2 msk smör

3 ägg

3 dl mjölk

1 ½  krm grovmalen svartpeppar

1 krm salt

2 dl riven ost tex lagrad greve, herrgård eller cheddar


Till pajdegen

3 dl vetemjöl

125g smör

3 msk kallt vatten


Ta ut smöret och skär det i kuber i en metallskål, låt smöret stå i ca 10 minuter och bli mjukt.

Mät upp mjölet och häll ned det i skålen tillsammans med smöret och jobba ihop smör och mjöl till en smulig konsistens, slå på 3 matskedar iskallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Det går även att göra degen i matberedare.

Lägg degen i en plastpåse och platta till degen och låt den sedan vila i kylen ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader.


Hacka lökarna grovt och lägg åt sidan.

Stek köttfärsen i smör och finfördela färsen med en trägaffel tills färsen fått färg, häll på löken och fräs lök och färs tills löken börjat mjukna vilket tar ca 3 minuter.

Häll ned lök och färs i en skål.


Tryck ut degen i en ugnssäker pajform, ca 25 cm i diameter, och var noggrann med att trycka upp degen mot kanterna.

Häll ned köttfärs och lök blandningen i pajformen.


Blanda ägg, mjölk, ost och kryddor och slå över köttfärsblandningen. Ställ in formen i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 45 minuter. Äggsmeten skall ha stelnat och fått en fin gyllene färg.

Ta ut pajen och låt den stå ett par minuter.


Serveras med fördel tillsammans med en fräsch grönsallad

Av Andreas - 13 november 2011 06:03

Det är ofta så att jag lagar något lite lyxigare på helgen men det måste inte alltid vara så komplicerat, jag är väldigt förtjust i kyckling och kan nog äta det varje dag utan att tröttna då det finns så otroligt mycket du kan göra med kyckling.

Igår blev det ungsstekt kyckling med råstekt potatis, enkel sky och en sallad till. Vi hade dessutom köpt lite paté som skulle testas så det fick bli förrätt, kanske inte den godaste vi ätit men det var en billig variant från butiken på hörnet och i förpackningen låg det tre sorters paté samt något som skulle likna syltade tranbär fast efter smak och lukt test så kunde vi konstatera att det nog var lingonsylt! Ingen fara tänkte vi och tog fram den fantastiskt goda paprika marmeladen som vi brukar köpa på Öströö fårfarm i närheten av Varberg.


Kycklingen då, vad gjorde vi med den?

Jag la ett tunt smörtäcke på den och grillade den i 1h på 200 grader så den fick en vacker färg och krispigt skinn, smöret är enkelt att göra och det enda du behöver tänka på är att ösa 1-2 gånger under tillagningen.


Enkelt smörtäcke

50g smör (rumsvarmt)

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

2 tsk cayennepeppar

salt&peppar


Blanda alla ingredienser i en skål och bred det sedan över kycklingen, vill du göra en citrondoftande kyckling så byter du ut vitlöken mot rivet citronskal och minskar ned lite på cayennepepparen.


Bon apetit!

Av Andreas - 11 november 2011 13:25

 


Igår blev det korvstroganoff och när jag gör det passar jag alltid på att göra en rejäl sats så det blir lite matlådor och kanske en extra middag också. 


Korvstroganoff

800g falukorv

2 gula lökar

2 vitlökar

1 röd chili

2 dl matlagningsgrädde

4 dl mjölk

4-6 msk Italiensk tomatpuré tex. Ardita

salt & peppar


Övrigt

Råris

Sallad

Olivolja att steka i

Stor gryta


Tillagning

Jag brukar alltid förbereda alla ingredienser innan jag börjar tillaga maten då det brukar gå fortare att tillaga om du har förberett dig ordentligt.

Hacka vitlöken och chilin fint samt skala gullöken och hacka den grovt, lägg allt i en skål.


Skär falukorven i stavar.

Hetta upp olja i en stor gryta och samtidigt en stekpanna.

Bryn lök, vitlök och chili i en stor gryta så löken blir genomskinlig och bryn samtidigt falukorven i stekpannan.

Blanda allt i grytan tillsammans med tomatpurén och blanda ordentligt så puren sprider sig i hela grytan.

Slå på grädde och mjölk och låt stroganoffen stå och sjuda på låg värme medans du förebereder och kokar riset.

Det är viktigt att det aldrig kokar då stroganoffen kan skära sig då.


Servera med råris och tex en grönsallad.

Kött · Ris
Av Andreas - 9 november 2011 21:13

 

Idag har jag lagat soppa, jordärtskockssoppa med nybakad baguette och vit tryffelolja, dessa underbara skockor som du kan göra både soppor och puré av smakar gudomligt.


Imorgon blir det korvstroganoff och jag lovar att lägga upp receptet på min stroganoff imorgon :)

Av Andreas - 8 november 2011 20:35

 
  

Idag lyckades jag äntligen göra spanska köttbullar till mig och Hanne, vi har pratat om att försöka göra något som liknar de fantastiska frikadeller som du kan få som tapas i Spanien och i ett infall av att vara lite nyttigare så kom jag på att det här är något jag måste laga.


Efter att ha kollat lite recept så slutade det med min egen variant ;)


Andreas spanska köttbullar


Köttbullar
500 g blandfärs (eller annan köttfärs)
1 riven lök
3 pressade vitlöksklyftor
2 hackade piripiri
spiskummin (massor)
2 msk mjölk

1 ägg
färsk koriander
salt & peppar


Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 burk hela tomater

1 liten lök
1 riven morot

2 vitlökar
½ msk vitvinsvinäger
½ msk balsamvinäger
1 msk socker, gärna råsocker eller muscovadosocker
spiskummin (2-4 msk efter smak)

salt & peppar
färsk koriander


Övrigt
Bulgur, vatten, hönsbuljongtärning
Turkisk Yoghurt
Olivolja till stekning


Hur gör man?
Börja med tomatsåsen så den får puttra länge och ta till sig alla smaker.

Riv löken och morötterna, krossa och hacka vitlöken och fräs alltihop tillsammans i olivolja. Blanda i krossade tomater, och en rejäl näve färsk koriander (ta gärna med stjälkarna också).

Mixa ihop med en stavmixer innan det hela värms upp, det gör inget att såsen inte är helt slät.

Häll på de hela tomaterna och dela dem i grova bitar.

Bland vinäger och socker och blanda ned i såsen tillsammans med rikligt med spiskummin,

Salta och peppra och låt såsen puttra på svag värme.


Blanda köttfärs, riven lök (rivs på den grova sidan av ett rivjärn), pressad vitlök, finhackad piripiri, ägg, salt, peppar, spiskummin och massvis med hackad färsk koriander samt en skvätt mjölk så att köttfärssmeten blir lätt och len.  Blanda med träslev eller gör som jag och använd händerna!

Gör köttbullar efter hur stora du föredrar och stek dem på medelstark värme i olivolja, lägg de färdiga köttbullarna i såsen och låt dem puttra med ett par minuter innan servering.


När du börjar steka köttbullarna brukar det vara lagom att koka upp vatten till bulguren.

Servera med en rejäl klick turkisk yoghurt och en enkel grön sallad.


Sanslöst gott blev det!

Av Andreas - 7 november 2011 12:48

Igår var det som vanligt söndagsmiddag med min svärfar, den inleds alltid med drink och sen skall det vara tre rätters meny. Det är en otroligt trevlig tradition vi har och vi har lyckats upprätthålla den i snart 10 år, förr var det alltid hemma hos svärfar men numera kör vi varannan vecka hos oss och varannan hos honom. Den stora fördelen med det är att vi får mat från olika skolor, där min svärfar är förtjust i att laga mat från det franska köket är jag mycket mer medelhav och asiatisk fusion.


Igår blev det dock ett favoritrecept till varmrätt nämligen stekt ryggbiff, en rosmarindoftande rödvinssky med champinjoner och parmesanmos. Till förrätt hade vi sparrissoppa och till efterrätt skulle det blivit päron i cognac men det gick inte att få tag på så när vi står i hyllan och funderar kom jag på att tosca päron ska vi ha istället.


Har du inte gjort toscapäron så kan jag säga att det är något av det enklaste som finns.


 


Toscapäron

4 personer


En stor burk päron i lag

1 dl socker

100g smör

2 msk mjöl

2 msk grädde

50 g mandelflarn


Smält smöret i en tjockbottnad gryta och ta av den från spisen.

Rör ned mjölet så det blir klumpfritt och ha sedan i grädde och socker.

Låt Toscasmeten koka upp och låt den koka några minter tills det blir en slät smet avsluta med att röra ned mandelflarnen.

Lägg upp päronen i en ugnsfast form och klicka över toscan på varje päron, grädda i ugnen ca 10 minuter på 225 grader. Dom är klara när toscatäcket har en gyllenbrun färg.

Vispa upp 2 dl grädde och smaksätt det med socker efter smak och 2 msk cognac.


Det här är en efterrätt som är barndom för mig och jag älskar den fortfarande :)

Ovido - Quiz & Flashcards